Zoals belooft schrijf ik nu een stuk over thee-ijs. Nu de zomer echt is aangebroken en het weer redelijk mee zit, is de tijd aangebroken van ijsjes eten. EN! Ijs maken!
IJs maken in de diepvries
Eerst een inleiding over het maken van ijs zonder een ijsmachine, gewoon in het vriesvak van de koelkast of in een vriezer.
Voor deze manier van ijs maken hebt is een bak met een platte bodem nodig voor het ijsmengsel. Dat mengsel laten we in de diepvries staan tot het hard is. De meeste soorten ijs en sorbets moeten tijdens het invriezen geklopt of geroerd worden om de ijskristallen te breken en het bevroren mengsel lekker smeuïg te maken.
Als algemene regel geldt: hoe vetter of zoeter het recept, hoe minder er geroerd of omgeschept er hoeft te worden. Grote ijskristallen ontstaan het snelst in de minst zoete of romige soorten ijs. Om dit te voorkomen is het aan te raden om vooral aan het begin regelmatig om te scheppen of te kloppen. In ieder geval één keer tijdens het vriesproces.
Het beste moment om ijs te kloppen dat tijdens het vriezen moet worden geklopt, is wanneer het mengsel aan de zijkanten en op de bodem van de bak bijna hard is en in het midden nog tamelijk vloeibaar. Stort het deels bevroren mengsel in een gekoelde kom en klop stevig door. Dit kan ook worden gedaan in een keukenmachine, maar daarmee wordt niet helemaal hetzelfde luchtige effect bereikt als met goed handmatig kloppen. De bak met het geklopte ijs weer terugzetten in de vriezer zodat het ijs hard kan worden. Vergeten ijs dat te hard is geworden voordat het geklopt kon worden, kan men beter in de koelkast dan bij kamertemperatuur zacht laten worden.
Er zijn ook veel recepten van soorten ijs die kunnen worden ingevroren zonder dat ze geroerd of geklopt hoeven te worden. De meeste hiervan zijn eenvoudig te maken en zijn of vrij vet of zoet, of beide, omdat suiker en vet twee ingrediënten zijn die, net als alcohol, de vorming van grote, korrelige kristallen voorkomen.
Vergeet bij het maken van ijs in de diepvries niet dat het mengsel sneller bevriest als de temperatuur lager is en dat de kristallen die dan ontstaan kleiner zullen zijn. Kies voor een platte in plaats van een diepe bak en gebruik het koudste deel van de vriezer. De invriestijd is zo variabel dat zelfs de vaagste instructies eerder misleidend dan nuttig zullen zijn. Natuurlijk werkt een moderne diepvries op de invriesstand veel efficiënter dan het vriesvak van een kleine, oude koelkast in een warme keuken.
IJs rijpen
De meeste soorten ijs zijn na een dag of twee in de diepvries keihard en moeten rijpen om op hun best te zijn. Het rijpen of zacht maken tot de consistentie die de smaak en textuur het best laat uitkomen, moet altijd langzaam gebeuren, in de koelkast. Het is de bedoeling het ijs zacht genoeg te maken om het te scheppen en te serveren, of gewoon te eten, en net als bij het invriezen hangt de tijdsduur af van een aantal factoren. Kleine hoeveelheden, afzonderlijke porties of ijs in platte bakken rijpt sneller dan ijs in een diepe bak of bombe-vorm. Kleine hoeveelheden ijs zullen waarschijnlijk maar 5 tot 10 minuten nodig hebben. IJs in ijstaartvormen of grote bakken ongeveer 30 minuten. De zoetste en sterkst alcoholische ijssoorten zullen het snelst rijpen en het ijs uit de koudste vriezers zal hiervoor de meeste tijd nodig hebben.
En dan nu! Ik heb een ontzettend makkelijk en lekker uitziend recept gevonden op de Elle.nl site. Zelf ga ik dit recept snel uitproberen, maar wil dit eerst aan jullie laten zien. Zodra ik dit gemaakt heb zal ik meteen een nieuw verslag schrijven inclusief foto(‘s) met nog eventuele toevoegingen en aanpassingen van het recept.
Hier het recept van thee-ijs met nectarine:
Nectarine is mijn lievelingsvrucht, vandaar dat ik meteen vrolijk werd al bij het lezen van dit recept!
Dit recept is bedoeld voor 4 personen, ik schat dat dit ruim 2 bolletjes per persoon zal zijn. Bovenaan staat vermeld dat het maken van het ijs minimaal 1 uur werk kost, ik ben benieuwd hoe veel tijd mij dit gaat kosten.
INGREDIËNTEN
2 zakjes Earl Grey-thee
200 g poedersuiker
sap en rasp van 1 (onbespoten) limoen
vruchtvlees van 6 nectarines, gepureerd
schil van 1 nectarine, in kleine stukjes
Extra: ijsmachine of lage platte bak geschikt voor in de vriezer.
BEREIDING
Breng in een kleine pan 200 ml water aan de kook. Haal van het vuur, hang de theezakjes erin en laat ze 3 min trekken.
Breng intussen nog eens 300 ml water aan de kook en voeg de suiker toe. Laat 5 min inkoken op laag vuur en daarna afkoelen.
Voeg de limoenrasp toe aan de afgekoelde siroop. Meng de nectarinepuree met het limoensap, giet de thee en siroop erbij, meng goed, giet alles in de ijsmachine en laat 3 uur opvriezen in de vriezer. Of giet het in een lage platte bak geschikt voor in de vriezer. Af en toe roeren tot het de substantie van ijs heeft.
Laat je weten hoe het ijs smaakte?
IJS
De warmte van thee
De koelte van ijs
Samen gaan ze mee
Mee op reis
Samensmelten als een geheel
Totdat ik het ijs in porties verdeel
Geen opmerkingen:
Een reactie posten